Waarom is er verschil tussen roestvrij staal en roestvast staal (RVS) ?

RVS wordt voor veel inoxsoorten gebruikt, in totaal zijn er een 30-tal courante soorten. De benaming roestvrij staal wordt heel vaak gebruikt maar is in feite wat te optimistisch. Een groot aantal soorten RVS zijn namelijk ongevoelig voor corrosie of roest (= soort oxidatie, dus binding met luchtzuurstof), tenzij wanneer de omstandigheden tegenzitten. Voorbeelden hiervan zijn agressieve zoutige zeelucht, zeer agressieve producten of processen, agressieve reinigingsmiddelen of desinfectie (te zuur of te basisch).

Volgens de omgeving en volgens het product dat rechtstreeks of onrechtstreeks, over de omgevingslucht, in contact komt met het bekledingsmateriaal, worden andere materialen gebruikt:

  • gewoon verlakt staal: verpakte producten en neutrale omgeving
  • skinplate: idem maar wat sterkere bekleding, gebruikt voor wat fraaiere en meer opvallende buitenkant
  • kunststof: meestal gebruikt voor binnenkant van apparaten, kan gemakkelijk verkleuren door productcontact maar is verder behoorlijk hygiënisch

Enkele gekende RVS – soorten:

  • chroomstaal: (ferritische staalsoort): meest bekende is de F-17 of X6Cr17 of AISI 430 dat magnetisch is, niet hardbaar door warmtebehandeling en geschikt voor weinig agressieve omgevingen. Het wordt gebruikt voor bekledingen van flessenkoelers en soms door bepaalde merken nog voor bakkerijkasten. Dit wordt ook soms gewoon edelstaal genoemd, een germanisme. Er is dus 17% chroom aanwezig in het staal.
  • chroomnikkelstaal: (austenitisch): bekendste soorten zijn de RVS 18/8 en 18/10 (X5CrNi18-10 of AISI 304) waarbij het staal (naast ijzer en koolstof) ook 18% chroom en 10% nikkel bevat. Deze legering is zacht gegloeid niet magnetisch en onhardbaar. Het is maar zeer zwak magnetisch. Het weerstaat goed aan normaal agressieve omgeving en producten, is niet te duur en daarom heel erg populair in de voedings – en koeltechnische wereld.
  • chroomnikkelstaal: (austenitisch): een heel corrosiebestendige RVS – soort en bestand tegen agressievere omgevingen zoals zoutomgeving van zee en vis, is de RVS met 16% chroom, 10% nikkel en 2% molybdeen (X5CrNiLMo17-12-2 of AISI 316); Wordt ook gebruikt voor dampkappen en bepaalde kookapparatuur.
  • types eindigend op L: vb. 304L en 316L: low carbon of laag koolstofgehalte en daardoor gemakkelijker te lassen en minder corrosiegevoelig erna. Dus ook de L van lasbaar.
  • ( martensitische staaltypes: hoge mechanische eigenschappen, hardbaar maar moeilijker te verwerken, te lassen,… )

Wanneer het chroom uit het RVS in aanraking komt met zuurstof vormt zicht een oxidehuid,een onzichtbare laag, die onderliggende lagen beschermt tegen corrosie of verdere oxidatie.