Wessamat ijsmachines

Crionovo is ook specialist in ijsmachines. Daarbij wordt met name gekeken naar de hoogste eisen qua kwaliteit, eerder dan te shoppen voor de laagste prijs voor bedenkelijk materiaal.

WESSAMAT

Een West-Europees kwaliteitsmerk voor ijsblokmachines, crushers (ijsmalers), korrelijsmachines is het Duitse Wessamat uit Kaiserslautern.

In de jaren zeventig werkte een onderhoudsingenieur, Theo Wessa, in de Amerikaanse basis te Ramstein, nabij Kaiserslautern, in Duitsland. Hij vond dat de aanwezige ijsblokmachines, werkend met pompen en verstuivers, erg onderhoudsintensief waren en zeer gevoelig voor kalk. In een klein atelier in het naburige dorp Mackenbach begon hij eind jaren ‘70 zijn eigen machine te ontwikkelen, zonder pomp en zonder verstuivers maar met de techniek van een schommelende waterbak, tot op heden is dit gepatenteerd systeem nog steeds het hart van de installatie. Er moet immers een waterbeweging zijn om heldere blokjes te krijgen, dit systeem is het meest waterzuinige en energiegunstige.

Met de hulp van een inoxconstructeur waren zijn eerste machines gelijk in RVS, tot op de dag van vandaag zijn de machines nog steeds in RVS, zowel buiten – als binnenkant, met echte PUR – isolatie ertussen, waarschijnlijk de enigen op de markt in deze duurzame afwerking. Hij noemde zijn machines Wessamat, en zette een dealernetwerk op. Dit netwerk is gegroeid, net zoals zijn fabriek. Begin deze eeuw verhuisde het familiebedrijf naar Kaiserslautern, naar een nieuw pand. Het bedrijf is nog steeds een onafhankelijk familiebedrijf, dat niet is opgeslorpt door een grote groep, met aan het hoofd dhr. Jäger.

Ondertussen verkocht Wessamat Gmbh al meer dan 60.000 machines, waaronder ijscrushers en verscheidene Mega-lines, het paradepaardje van het bedrijf. Dit zijn grote productiemodules van 800 kg/dag, boven elkaar geplaatst en boven een bunker-dispenser-eenheid, aangepast voor halfautomatisch vullen van zakken met ijsblokken, voor catering, luchthavens en ijsfabrieken, die de horeca en industrie beleveren.

Voor meer info: www.wessamat.de

Deel deze inhoud