Naast een stijlvolle presentatie, ook energie-efficiëntie steeds belangrijker bij presentatiekoeling (2023.v05)

koeltoonbank ARNEG comptoir

‘Het oog wil ook wel wat.’ Een waarheid als een koe, zeker in de verkoop van voedingswaren. Presentatiekoeling zoals koeltoonbanken krijgen immers flink wat bekijks, zij het dan voor hun smakelijke inhoud, die echter veelal ook bederfelijk van aard is. In de huidige tijdgeest is niet enkel de stijlvolle manier van presenteren, maar ook zeker en vast de energetische efficiëntie een van de belangrijkste criteria bij aankoop.

Geopolitieke turbulentie de katalysator voor energie-inspanningen

De energiecrisis legde de vinger op de wonde: systemen moeten sneller en efficiënter dan ooit zien te worden. De vele klimaatmarsen ten spijt, bleek helaas eerder geopolitieke turbulentie de best mogelijke katalysator om de versnelling in te zetten. Niemand wordt immers graag geraakt daar waar het pijn doet: de portefeuille. Zeker de voedingsindustrie - binnen alle facetten van de keten - zag zich geconfronteerd met fors oplopende energiefacturen. Overal waar verwarming en koeling bij de voedingsproductie komen kijken (nagenoeg overal dus) resulteerden hogere stroom- en gasprijzen in duurdere producten. En dus ook morrende consumenten. In sneltempo werden lessen getrokken, waar we hopelijk binnenkort collectief de vruchten van zullen kunnen plukken.

Energie-efficiëntie hoog op de agenda

Ook bij de fabrikanten van koeltoonbanken werd een versnelling hoger geschakeld inzake energie-efficiëntie. Zo werd steviger ingezet op meer efficiënte koelmethodes om een betere balans te vinden tussen koelprestaties en energieverbruik. Daarnaast kwam ook het gebruik van hoogwaardige isolatiematerialen en deurdichtingen meer naar de oppervlakte, om de warmteoverdracht te verminderen voor een efficiëntere koeling.

Led-verlichting

Ledverlichting is een nageltje waar binnen alle geledingen van onze maatschappij al duchtig op geklopt werd, en die inspanningen worden verder doorgezet, ook bij industriële of commerciële koelsystemen. Voor ventilatoren - op energetisch vlak samen met pompen de grootverbruikers in industrie - kiest men bij presentatiekoeling al geruime tijd vaker voor de energiezuinige EC-ventilatoren, voor een effectieve luchtcirculatie zonder een hoog verbruik. Zoals bij alle andere casussen in de zoektocht naar energie-efficiëntie tenslotte, wordt de klap op de vuurpijl veroorzaakt door slimme regelsystemen die zorgen voor een precieze en efficiënte temperatuurregeling, eventueel zelfs minutieus afgestemd op de temperatuur in de omgeving waar de toonbank geplaatst is.

Stijlvol presenteren is ‘here to stay’

  • Aandacht voor hygiëne

Hygiëne is altijd belangrijk geweest in de voedingsindustrie, maar nu wordt er nog meer nadruk op gelegd. Koeltoonbanken worden ontworpen met materialen en oppervlakken die gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn, waardoor een optimale voedselveiligheid wordt gewaarborgd.

  • Open en transparant

Transparante glazen panelen worden steeds vaker gebruikt om klanten een duidelijk zicht te geven op de producten. Dit creëert een gevoel van openheid en vertrouwen, waarbij klanten de versheid en kwaliteit van de producten kunnen waarderen.

  • Modern design

Koeltoonbanken worden steeds vaker ontworpen met een eigentijdse en minimalistische uitstraling. Strakke lijnen, glazen panelen en hoogwaardige materialen zorgen voor een moderne en stijlvolle presentatie.

  • Flexibele indeling

Koeltoonbanken bieden steeds meer flexibele indelingsopties. Verstelbare planken, verwijderbare tussenwanden en aanpasbare compartimenten maken het mogelijk om de toonbank aan te passen aan specifieke producten en presentatievereisten.

  • Interactieve elementen

In navolging van consumentenelektronica zoals de meest moderne koelkasten kunnen ook commerciële koeltoonbanken tegenwoordig worden voorzien van interactieve displays, waar klanten informatie over de producten kunnen verkennen, recepten kunnen zien of zelfs video's kunnen bekijken. Deze elementen zorgen voor een boeiende en persoonlijke winkelervaring.

 

Meer weten over presentatiekoeling?

https://www.crionovo.be/nl/producten/presentatiekoeling